gràcies per passar per ací

divendres, 1 de novembre de 2013

NEOLOGISMES

Es defineix "neologisme" com una paraula de nova incorporació a un idioma que pot haver estat creada per una sola persona o amb l'evolució de la llengua al llarg dels segles, i la seva utilització dependrà de l'acceptació del nou mot entre la comunitat de parlants
No sé si tot el món ho veu així, però  jo crec que hi ha una moda al voltant dels neologismes. Darrerament s'escolten paraules que no existien (o jo almenys no coneixia) i que volen "definir" noves realitats. El verb "vapear" (en valencià ¿vapejar?) és el que fa referència a tirar vapor per la boca en lloc de fum en el ritual d'introduir nicotina al cos humà.

Hi ha una empresa que ens està ensenyant una nova i incorrecta forma de fer l'antònim de limitat: in-limitat. No és més útil utilitzar il·limitat amb la correcta assimilació fonètica??? Serà per temes publicitaris que una no entén aquestes llicències lingüístiques.

Ahir vaig vore un banc que anuncia en castellà la "hipotica", un terme que vol ser el diminutiu de la tan popular i desagradable: hipoteca.

Jo ara proposaria buscar un nou terme que definira als membres del Congrés que abandonaven ahir els seus escons com si un bou haguera entrat al hemicicle amb la conseqüent por que això provocaria. No em pareix digne anomenar-los polítics. Un polític té com a prioritat la "polis", el benestar dels que la formen i amb els que adquireix un compromís seriós de representació i defensa dels interessos generals.
En un país on milers de families no poden arribar a fi de mes, on la ciutadania  es sent cada vegada més desprotegida, on tots ens sentim en la "corda fluixa", la classe política perd les formes i maneres per anar a agafar un avió.
Clar que sempre n'hi haurà qui vorà una vessant positiva al pueril comportament d'ahir: els nostres representants polítics amb la seua infatigable lluita per traure de la crisi a l'estat, decideixen fer circular els diners i gastar-los fent turisme i donant d'aquesta forma treball als que no en tenen.
Però jo, com César, pense que hi ha que parèixer honrat, no sols ser-ho, i polsar un botó i eixir corrent sense vore ni tan sols el resultat d'una votació sobre un tema seriós (la reforma de les pensions) no és la millor forma de fer "política". 
Com anomenarem a la classe política?  Hem de buscar un neologisme...està de moda.Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada