gràcies per passar per ací

divendres, 4 de novembre de 2011

EL DESAGRADABLE "DE"

En un post anterior parlava de "despedir" i ja vaig comentar que el prefix "de" indicava allunyament i absència. Amb el mateix formant s’ha ficat de moda un verb que no m’agrada gens: desaprendre (o desapendre) que el diccionari català balear diu que és sinònim del verb oblidar.
En molts contextos s’utilitza volen fer referència al que no haguérem hagut d’aprendre i que convé oblidar. Però, ¡què mala senyal oblidar l’aprés! Només cal vore als cada dia més malats d’Alzheimer que podem arribar a oblidar fins i tot el rostre que tenien abans de la malaltia.
En un espot publicitari se’ns anima a desaprendre. És curiós que en aquest llenguatge que busca emocionar positivament (molt recomanable per cert el llibre: Publicidad emocional), vaja a buscar-se un missatge on entre en joc aquest verb.
Em sembla de mal gust utilitzar-lo perquè coincideix en els símptomes  amb l'Alzheimer, la que es considera una de les malalties més pròpies de la nostra societat i de la futura, ja que el nombre de pacients augmenta progressivament com ho fa l’esperança de vida.
I és que el prefix de, ja d’entrada, és ú dels més desagradables. Hi ha d’altres que també tenen clares connotacions negatives, però al pobre “de” el trobem des de verbs tan desaprensius com  desatendre, desaprofitar, o desprestigiar a paraules que fiquen la por al cos com: depressió o devaluació. També el trobem en desesperar, o perdre l’esperança, descregut o que ha perdut  la fe, desarrelar o llevar les arrels.
Només quan entra en composició amb una paraula amb significat negatiu, de juga un paper positiu: desmentir, desatacar,  descansar i el més recomanable: desarmar. Però amb aquest sentit té pocs exemples, desafortunadament.

4 comentaris :

 1. Querida amiga. La primera vez que oí desaprender no fue en el anuncio de televisión. Lo oí en una canción. Dejo el enlace para que lo puedas escuchar. http://www.youtube.com/watch?v=EC-xvYC7ooU . Estoy de acuerdo que desaprender tiene que tener un complemento directo de algo negativo que hayamos aprendido, así se puede utilizar como sinónimo de conversión, transformación o cambio positivo. Utilizado genéricamente es peligroso cuando hay algunos que nos quieren hacer desaprender derechos laborales, sentido de responsabilidad, espíritu crítico... ¡¡cuidado!! Hay cosas que no se deben desaprender, se aprendieron y forman parte de nuestros derechos, condición y dignidad.

  ResponElimina
 2. Tienes razón. Todo depende del complemento que acompañe al verbo. Hay cosas que puede interese olvidar y otras en cambio nos dan sentido y dignidad. Gracias por el acertado comentario.

  ResponElimina
 3. Yo el concepto desaprender lo aprendí con el programa "La Bola de Cristal" (TVE) que tenía una sección titulada "Desenseñar a desaprender". Dejo muestra:
  http://www.youtube.com/watch?v=516rR9JVUwo

  P.D.: ¡¡Me encanta este blog!! (aunque participe poco)

  ResponElimina
 4. Moltes gràcies, Jose. Ets molt amable.

  ResponElimina