gràcies per passar per ací

dilluns, 31 d’octubre de 2011

DESPEDIDES I COMIATS

Quan  la setmana passada vaig escriure el darrer post del Racó vaig descobrir  que el terme per a dir adéu té diferent etimologia segons l’idioma i al mateix temps també té un “sabor” diferent.
Buscant per internet he trobat una pàgina interessant on es parla de l’ origen i significat dels termes en qüestió.
En llatí tant per a dir “hola” (salve), com per a dir adéu “vale”, està present el sentiment d’afectivitat que mou al parlant, perquè ambdues expressions desitgen salut i benestar a l’interlocutor.
En canvi en les llengües derivades hi ha un sentit molt menys positiu. Malgrat que comiat i acomiadar-se semblen tindre relació amb  “l’adéu” que solem utilitzar, el que vol dir l’ètim  formant és simplement permís o llicencia per anar-se’n.
Despedir-se és un estrangerisme en  català tan normal que en teoria tothom entén i sap el que significa. Des de l’arrel llatina ens trobem amb un verb “peto”: buscar i una preposició “de” (alguns parlen de ex) que té idea de distància o allunyament.  Despedir seria doncs: deixar de buscar. Quan ens acomiadem  eixe significat negatiu incomoda. De fet, en algunes èpoques acomiadar-se es considerava de mala educació perquè ú deia adéu i se’n anava de la companya, com si no li fóra grata.
Nosaltres diem que anar-se’n sense acomiadar-se és fer-ho a la francesa, però els de l’antiga Gallia diuen que es fer-ho a l’anglesa.
Avui en dia solem utilitzar expressions tan poc tristes i transcendents com: “fins ara”, encara que podem estar acomiadant-nos per un temps llarg o indeterminat. 


2 comentaris :

  1. A principis d'aquest curs una xiqueta algeriana se'n va anar del cole... Encara recorde el dia que va venir per acomiadar-se amb el braç enguixat (s'havia trencat el braç a un parc, però no va faltar cap dia a escola). Es deia Aya i pense que no li vaig fer el comiat que de veritat es mereixia... Ocupava l'últim lloc a la llista i encara aquest dies quan faig llista l'anomene i, a força de sinceritat, la trobe a faltar...Allà on estiques que la sort t'acompanye.

    ResponElimina
  2. Ens passa a sovint que sentim que els comiats no han estat tan "empàtics" com calia i és que en el fons dir adéu és de vegades molt difícil.

    ResponElimina